Bike Fit 單車設定


screenshot_2014-06-19-11-14-285-changes

本中心物理治療師亦是單車運動愛好者,曾在香港理工大學的動態分析實驗室進行生物力學碩士研究,觀察膝蓋疼痛與踩踏姿勢的關係,參與研究的單車手超過40人,閱覽國際單車醫學相關文獻超過30份,因此對Bike Fitting (單車設定) 和 Pedalling畫圓等騎行姿勢有著更深切的了解。

本中心物理治療師身兼多個三鐵運動隊和單車隊的隊醫和顧問,堅持不斷到英美等地參與運動醫學國際會議,曾與環法車隊Garmin Sharp Team隊醫和British Cycling/ Team Sky 隊醫交流。治療師亦為美國單車醫學學會的專業醫學會員,詳情請參閱以下連結:
http://www.medicineofcycling.com/medicine-of-cycling-medical-professionals/

conference

bike-fitting

 

治療師亦曾獲邀至香港理工大學向康復科學系碩士及博士生講解單車醫學。

 

non-round

non-round-chainring

想知道究竟橢圓餅有無用?國際上的研究進行成點?可以問問我啊!

 

本中心提供兩項Bike Fitting 服務: 

Basic Bike Fitting (基本單車設定) (1.5小時) 內容包括 :

  • 體格評估 ( 長短腳/扁平足/八字腳)
  • 座位高度/前後調教
  • Lock 踏調教/扁平足鞋墊
  • 破風騎乘姿勢建議
  • 針對性核心肌肉鍛鍊

Physio/Medical Bike Fitting (醫學單車設定) (2.5-3小時) 內容包括 :

  • Basic Fitting
  • 熱感壓力探測
  • 破風十式運動重點教授
  • Fitting Report
  • 手足麻痺/ 膝蓋疼痛診斷治療

IMG_4589 IMG_4590

何時要做Medical/Physio Bike Fitting (醫學單車設定) :

  1. 曾經受傷,包括拗柴,撞傷,韌帶撕裂,鎖骨骨折
  2. 日常生活/ 運動時後會有疼痛,例如膝蓋痛,腰背痛,肩頸痛。想尋找疼痛根源,究竟是來自單車設定還是自身關節問題?
  3. 本中心設定師是人體工學的專家,受過正規訓練,包括學士學位及中文大學醫學碩士學位,能同時跟進自身關節問題
  4. 鼓勵提供fit後意見及提供跟進服務
  5. 有時換完鵝頸之後仍然頸痛,點解? 因為問題的源頭並非在於單車本身,是在個人頸椎關節問題,必須對症下治.
  6. 腰背痛的根源是騎行姿勢有關,所以如何練習腰背弓形,強化核心肌肉耐力, 比起調整座位更加重要!

 


Testimonial:
之前提到隻腳受傷,要單腳踏單車同做針灸,係蘭州休息左幾日。依家左腳可以踏返單車,100%康復外仲要比之前好,除左因為針灸醫術高明外,我仲想多謝一位香港既物理治療師(莊子)。
出發前莊子唔單止幫我做bike fitting,等我可以一路踏得舒服D,仲俾左D彈性貼布我,教我受傷或累時用。

佢唔單止係贊助商之一,更貼切應該叫做軍醫!在今次旅程中,佢可以話係一路陪住我踏,每當我唔舒服時,我都會即刻問佢應該點做,然後按佢既指示去做,身體既問題都好快復完!

莊子,thank you so much!!

 

My Dream – Adventurer- 單車冒險家 Carson

Menu